Jak vyžehlit košili? 4 praktické tipy a VIDEO!

Jak vyžehlit košili? 4 praktické tipy a VIDEO!

Ať jste ostřílení ekonomové, kteří se v obleku cítí jako v županu, nebo přírodovědci, které škrtí již pohled na složenou košili, měli byste umět vytvořit ze zmuchlaného hadru v rohu skříně bělavou a vyhlazenou košili.

Proč? Přeci ke zkouškám, státnicím, rigorózním zkouškám, docenturám, na plesy, pracovní pohovory a promoce. Doufám, že již stojíte u žehlicího prkna a jednu vaši ruku obtěžkává žehlička, druhou již avizovaný zdánlivý hadr - košile.

Příprava

Nejprve postavíme žehlicí prkno do pohodlné výšky. Žehličku, pokud to jde, naplníme vodou na napařování. Pak strčíme kabel do zásuvky a nastavíme žehličku na požadovanou teplotu. Každá košile by měla mít cedulku informující o materiálu, ze kterého je prádlo vyrobeno. Žehličku tedy nastavte na stejný typ materiálu. (Nejprve zkuste žehlit na malém, těžko viditelném kousku košile. Pokud se nespálí na uhel, a zároveň látku vyžehlí, žehlička žhne správně.)

Žehlete svižně

Pak je nutné rozepnout veškeré knoflíky na košili, pak můžete začít se samotným žehlením. Rozhodně žehličkou nedělejte kruhové pohyby, ale pohybujte jí sem a tam, jinak hrozí poškození materiálu. Jako první vyžehlete límeček. Rozprostřete ho po prkně rubovou stranou nahoru a žehlete od středu směrem ke krajům.

Pak je čas vyžehlit takzvané sedlo, což je oblast pod límečkem na horní zadní straně košile mezi rameny. Položte košili (sedlo) na užší stranu žehlicího prkna a pořádně ho nejprve vyhlaďte rukama. Žehlete materiál od ramen směrem do středu sedla. Pokud je sedlo širší než prkno, můžete jím libovolně posouvat, dokud nebude každý kousek vyžehlený. Dodržujte ale směr žehlení od ramene dovnitř!

Na rukávy jedině s rukávníkem!

Teď je čas vyžehlit manžety a rukávy, což bývá často kámen úrazu. K žehlícím prknům se většinou prodávají také takzvané rukávníky, což jsou zmenšeniny žehlicího prkna, které můžete vstrčit do rukávu a každý jeho kousek si pak na rukávníku uhladit a vyžehlit. Pokud nejste šťastným majitelem rukávníku, postupujte takto: Napněte manžety a nejdřív vyžehlete jejich vnitřní strany, po té vnější strany. Rukávy pak položte knoflíčky na manžetách směrem nahoru a vyžehlete celou rozprostřenou část rukávu. To samé zopakujte i na opačných částech rukávu, kde knoflíčky nejsou.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

A teď se k vyžehlení hlásí také zbytek košile, který se v odborných žehlících kruzích nazývá tělo. Je to vlastně její nejdůležitější část! Nejprve vyžehlete části přední. Natahujte košili přes užší část prkna, vždy ji vyhlaďte a napněte rukama a poté můžete žehlit. Rozhodně nepřejíždějte žehličkou přes knoflíky. Mohli byste zničit nejen je, ale i samotnou žehličku. Do mezer mezi knoflíky se dá dobře zajet úzkou špičkou žehličky. Pak vyžehlete i zadní plochu košile.

Vyžehlenou košili pověste na ramínko

Je možné, že po celé proceduře utrpěl vadu na kráse límeček, který jste vyžehlili jako první. Proto ho ještě jednou přejeďte (po rubové straně) žehličkou. Nezapomeňte pak košili pověsit, jinak se opět promění v hadr a místo vašeho těla vyzdobí kachličky v koupelně. Na ramínku pak zase urovnejte límeček.

Nakonec také nezapomeňte žehličku vypnout! Při požáru byste mohli přijít nejen o výsledek své několikahodinové žehlící práce - košili, ale také o všechno, kvůli čemu jste žehlení podstoupili – o index, materiály ke zkoušce nebo životopis na pohovor.

Eva Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější